Θεραπεία χολολιθίασης με λαπαροσκοπική μέθοδο – Δείτε τα πλεονεκτήματα

λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Πόσοι από μας γνωρίζουν άραγε τι είναι και πού χρησιμεύει αυτό το κιτρινοπράσινο υγρό με το πολύ γνωστό όνομα, η χολή; Πού παράγεται; Τι είναι η χοληδόχος κύστη; Είστε ενήμεροι μήπως, ότι η χολολιθίαση, η πιο συχνή πάθηση της χοληδόχου κύστης, προσβάλλει έναν στους 15 Έλληνες; Γνωρίζετε ότι η θεραπεία της χολολιθίασης, που είναι η χολοκυστεκτομή, δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα στον ασθενή; Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα και να σας μυήσουμε στον πιο μοντέρνο και πιο ανώδυνο τρόπο θεραπείας της χολολιθίασης, τη ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΟΛΟΚΥΣΤΕΚΤΟΜΗ.

Χοληδόχος κύστη

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα αποθηκευτικό όργανο της χολής, σαν αχλάδι, κρεμασμένο κάτω από το συκώτι. Κύρια αποστολή της είναι να στέλνει περισσότερη χολή στο έντερο, όταν τροφές πλούσιες σε λίπη χρειάζονται περισσότερη χολή για την πέψη τους.

Όταν για οποιοδήποτε λόγο αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη, τη λειτουργία της αναλαμβάνει το συκώτι και δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα η αφαίρεσή της.

Χολολιθίαση

Η χολολιθίαση, δηλαδή ο σχηματισμός πετρών – χολόλιθων – στη χοληδόχο κύστη είναι η πιο συνηθισμένη πάθησή της. Ο μηχανισμός σχηματισμού των χολόλιθων είναι ίδιος με αυτόν που σχηματίζονται τα μαργαριτάρια. Όπως δηλαδή το μαργαριτάρι σχηματίζεται γύρω από έναν κόκκο άμμου, έτσι και ο χολόλιθος σχηματίζεται γύρω από ένα μικρόβιο.

Ανάλογα με το πού βρίσκονται οι πέτρες προκαλούν και αντίστοιχα συμπτώματα. Οι πέτρες στην κύστη μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή – χολοκυστίτιδα. Εάν εντοπίζονται στον κυστικό πόρο προκαλούν έντονους κολικούς, ενώ, στον χοληδόχο πόρο προκαλούν ίκτερο, κολικούς και παγκρεατίτιδα.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα εκτελούνται περίπου 20.000 (είκοσι χιλιάδες) χολοκυστεκτομές το χρόνο για χολολιθίαση.

Σήμερα η διάγνωση γίνεται γρήγορα, εύκολα και χωρίς καμία ταλαιπωρία με το υπερηχογράφημα, που δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη προετοιμασία. Είναι δυνατόν ο γιατρός να ζητήσει και συμπληρωματικές εξετάσεις για να κάνει μια ακριβέστερη διάγνωση, όπως εξετάσεις αίματος, χολαγγειογραφία ή και αξονική τομογραφία.

Ανοικτή μέθοδος

Είναι ο κλασικός τρόπος που εφαρμόζεται εδώ και 150 χρόνια. Γίνεται με διάνοιξη στο δεξιό μέρος της κοιλιάς, αλλά έχει ορισμένα μειονεκτήματα, όπως:

  • πόνο

  • ουλή

  • μακρά ανάρρωση

Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ραγδαία εξάπλωση σε ολόκληρο τον κόσμο η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Μ’ αυτή τη μέθοδο η κοιλιά δεν ανοίγεται, δεν υπάρχει πόνος, ούτε ουλή. Απαιτείται παραμονή στην Κλινική λιγότερο από 24 ώρες και ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία του σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ενώ με την ανοικτή μέθοδο χρειαζόταν 6-8 εβδομάδες ανάρρωσης. Είναι ασφαλής και σχεδόν όλοι οι ασθενείς μπορούν να θεραπευτούν μ’ αυτόν τον τρόπο.

Στην κοιλιά και ενώ ο ασθενής κοιμάται (γενική αναισθησία) γίνονται μικρές τρύπες- η μεγαλύτερη δεν ξεπερνά σε διάμετρο το ένα εκατοστό. Από τον ομφαλό εισάγεται ένα ειδικό όργανο, το λαπαροσκόπιο, που μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλιάς σε τηλεοπτική οθόνη. Με λεπτά εργαλεία αποσπάται η χοληδόχος κύστη από το συκώτι και αφαιρείται μαζί με το περιεχόμενό της (χολή, πέτρες) από τον ομφαλό.

Η ανάρρωση είναι ταχύτατη. Η απουσία του πόνου επιτρέπει στον ασθενή μερικές ώρες μετά το χειρουργείο να σηκωθεί από το κρεβάτι, ακόμα και να πάρει εξιτήριο από την Κλινική. Δεν υπάρχουν περιορισμοί στη μετεγχειρητική περίοδο (άσκηση, σήκωμα βάρους κ.λπ.) και οι ουλές από τις μικρές τρύπες σχεδόν εξαφανίζονται σε ένα μήνα.

Η χειρουργική έχει ήδη μπει σε μια νέα εποχή. Πολλές επεμβάσεις εκτελούνται με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής ή ενδοσκοπικής χειρουργικής (σκωληκοειδεκτομή, κήλη, γυναικολογικές επεμβάσεις, ενώ ήδη στην Αμερική άρχισαν να εκτελούνται και πιο δύσκολες επεμβάσεις (γαστρεκτομές, εντερεκτομές, νεφρεκτομές κ.λπ.). Εκτιμάται ότι στα επόμενα χρόνια σχεδόν το σύνολο των επεμβάσεων θα είναι δυνατό να εκτελείται λαπαροσκοπικά, προς όφελος πάντα του ασθενή (απουσία πόνου, απουσία ουλής, ταχύτατη ανάρρωση).

Γνωρίστε τον χειρουργό και διευθυντή του Πρότυπου Κέντρου Κήλης, Δρ. Γιώργο Αλεξίου, ο οποίος πρωτοπορεί στη λαπαροσκοπική χειρουργική τα τελευταία 20 χρόνια, έχοντας πρωτοεισαγάγει στην Ελλάδα αυτή την τεχνική.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *