Υδροκήλη σε ενήλικες

Υδροκήλη (hydrocele) ονομάζεται η συγκέντρωση υγρού μέσα στο όσχεο (τη σακούλα όπου εμπεριέχονται οι 2 όρχεις). Συνήθως εμφανίζεται μόνο στον έναν όρχι – πιο σπάνια είναι αμφοτερόπλευρη – και είναι πολύ συχνή στα νεογνά, ιδιαίτερα σε αυτά που γεννιούνται πρόωρα. Μπορεί, όμως, να εμφανιστεί και σε αγόρια μεγαλύτερης ηλικίας (προεφηβεία και εφηβεία), αλλά και σε ενήλικες.

Η ύπαρξη ελάχιστης ποσότητας υγρού γύρω από τον όρχι είναι μία φυσιολογική κατάσταση. Το υγρό αυτό παράγεται και επαναρροφάται συνεχώς, ώστε ο όγκος του υγρού στο όσχεο να παραμένει σταθερός. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, το υγρό αυξάνεται πέρα από τα φυσιολογικά όρια με αποτέλεσμα να υπάρχει διόγκωση στο όσχεο. Η κατάσταση αυτή, αν και θεωρείται παθολογική, είναι ακίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου.

Συμπτώματα και διάγνωση

Συνήθως, αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη της υδροκήλης παρατηρώντας μία μαλακή αλλά μη φυσιολογική διόγκωση στο όσχεο. Η υδροκήλη δεν προκαλεί πόνο. Στους ενήλικες όμως, και αν έχει πάρει διαστάσεις, δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας και βάρους στο όσχεο. Επιπλέον, μπορεί να προκαλεί προβλήματα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αθλητικών δραστηριοτήτων ή όταν καθόμαστε.

Η διάγνωση της υδροκήλης γίνεται με κλινική εξέταση (ψηλάφηση και εξέταση με φως) και, πιθανώς, υπερηχογράφημα. Εξετάσεις αίματος και ούρων ίσως απαιτηθούν, επίσης, προκειμένου να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας μόλυνσης.

Αν και η υδροκήλη δεν θεωρείται επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, εφόσον εντοπιστεί διόγκωση στο όσχεο, θα πρέπει ο ασθενής να εξεταστεί από ειδικό χειρουργό για να αποκλειστούν άλλα πιθανά αίτια που προκαλούν τη διόγκωση (όγκος ή άλλη αιτία).

Θεραπεία

Συνήθως, η υδροκήλη δεν απαιτεί θεραπεία. Στους ενήλικες υπάρχει πιθανότητα να εξαφανιστεί από μόνη της εντός 6 μηνών από την εμφάνιση.

Εάν η υδροκήλη επιμένει, και υπάρχει ενόχληση, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει το υγρό από το όσχεο με μια σύριγγα. Η μέθοδος αυτή, αν και είναι αρκετά απλή και εύκολη στην εφαρμογή, δεν συνιστάται, αφενός διότι δεν αποτελεί μόνιμη λύση (το υγρό ξαναμαζεύεται), αφετέρου διότι μπορεί να προκαλέσει μόλυνση στην περιοχή.

Η χειρουργική αποκατάσταση είναι πιο ασφαλής επιλογή καθώς προσφέρει μόνιμα αποτελέσματα. Η επέμβαση διαρκεί μόλις λίγα λεπτά και η ανάρρωση είναι τάχιστη. Ο ασθενής εξέρχεται την επόμενη μέρα από το νοσοκομείο. Για διάστημα δύο περίπου εβδομάδων ενδεχομένως να του ζητηθεί η χρήση ειδικού εσωρούχου (σπασουάρ) για να διατηρηθεί το όσχεο ψηλά προς τους όρχεις. Η πιθανότητα επανεμφάνισης της υδροκήλης μετά την επέμβαση είναι εξαιρετικά μικρή, σχεδόν αμελητέα.

Ετικέτες:
Κατηγορίες: Blog

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *