Προλάβετε τη δυσκοιλιότητα που εμφανίζεται συνήθως, μετά από εγχείρηση κήλης

Μετά από την εγχείρηση κήλης, το εντερικό σύστημα «αποσυντονίζεται» λίγο από το φάρμακο της αναισθησίας κι από τα αναλγητικά φάρμακα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται προσωρινά η φυσιολογική λειτουργία του εντέρου.
Υπό κανονικές συνθήκες, η δυσκοιλιότητα είναι για τους περισσότερους ανθρώπους που τη βιώνουν μία ενοχλητική κατάσταση και τους προκαλεί σχετικά μικρή ταλαιπωρία, αλλά η δυσκοιλιότητα μετά από επέμβαση κήλης μπορεί να είναι εξαντλητική, επίπονη και ιδιαίτερα ενοχλητική.
Σε μία τέτοια κατάσταση, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι να πιέσει τον εαυτό του να έχει κένωση, διότι υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση στην πρόσφατα χειρουργημένη περιοχή.

Πώς να προλάβετε τη μετεγχειρητική δυσκοιλιότητα

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση δυσκοιλιότητας μετά το χειρουργείο κήλης, και να μην χρειαστεί ο ασθενής να καταφύγει σε καθαρτικά, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Τρώτε υγιεινά και πίνετε αρκετά υγρά

Πρώτα απ’ όλα, ο ασθενής πρέπει να προσπαθήσει να τρώει υγιεινά γεύματα τουλάχιστον κατά την εβδομάδα πριν από το προγραμματισμένο χειρουργείο του. Με αυτό τον τρόπο το πεπτικό του σύστημα θα είναι υγιές και δυνατό μετά την επέμβαση. Επίσης, πρέπει, στο ίδιο αυτό διάστημα, να φροντίσει να ενυδατώνεται επαρκώς πίνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό καθημερινά. Επιπλέον, καλό είναι περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών, καθώς δεν βοηθούν στο να έχουμε ένα υγιές πεπτικό σύστημα.
Από τη στιγμή που ο ασθενής επιστρέφει, μετά το χειρουργείο, στο σπίτι του, πρέπει να συνεχίσει να τρώει όσο το δυνατό πιο υγιεινά, συμπεριλαμβάνοντας τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες. Επίσης, σημαντικό είναι να συνεχίσει να πίνει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό και φυσικούς χυμούς.

  • Περπατάτε στην αυλή, στο μπαλκόνι ή μέσα στο διαμέρισμα

Μετά την επέμβαση δεν θα μπορείτε να ασκηθείτε όπως συνηθίζατε κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Το σώμα μετά το χειρουργείο χρειάζεται χρόνο και ξεκούραση για να αναρρώσει πλήρως. Τις πρώτες ημέρες, ειδικά αν δεν έχετε κάνει εγχείρηση με λαπαροσκοπικό τρόπο, θα το περάσετε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή σε έναν άνετο καναπέ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να σηκώνεστε καθόλου. Εξάλλου, εάν ακολουθήσετε την πρώτη μας συμβουλή, και πίνετε αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα αναγκάζεστε να σηκώνεστε αρκετές φορές για να επισκεφτείτε την τουαλέτα.
Κάθε φορά που πηγαίνετε στην τουαλέτα φροντίστε να περπατάτε για λίγα λεπτά από δωμάτιο σε δωμάτιο. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν είναι κάτι σημαντικό, όμως θα σας βοηθήσει με δύο τρόπους:

  1. θα συμβάλλει στην κυκλοφορία του αίματος, πράγμα που θα κάνει την ανάρρωσή σας γρηγορότερη
  2. θα βοηθήσει να ενεργοποιηθεί η κινητικότητα του εντέρου

Θα πρέπει φυσικά να είστε προσεκτικοί και να μην το παρακάνετε, αλλά το να περπατάτε για λίγα λεπτά κάποιες φορές μέσα στην ημέρα θα δράσει ευεργετικά στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας.

  • Δοκιμάστε κάποιο υπακτικό

Το αναισθητικό και τα αναλγητικά φάρμακα είναι οι δύο βασικότεροι παράγοντες που προκαλούν δυσκοιλιότητα σε όσους αναρρώνουν μετά από εγχείρηση κήλης. Δυστυχώς, όμως, η αποφυγή τους είναι μάλλον κάτι απίθανο. Οι παρενέργειές τους ωστόσο μπορούν να μειωθούν με τη λήψη κάποιου υπακτικού.
Τα υπακτικά αυξάνουν την ποσότητα του νερού που απορροφάται από τα κόπρανα με αποτέλεσμα η κινητικότητα του εντέρου να είναι ευκολότερη. Συζητήστε με το γιατρό σας ποιο είναι το κατάλληλο σκεύασμα για εσάς.

Κατηγορίες: Blog

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *