Βουβωνοκηλη και σεξουαλικη λειτουργια πριν και μετα τη χειρουργικη αποκατασταση

Μία συχνή ερώτηση που μας απευθύνουν οι ασθενείς μας στο Κέντρο Κήλης αφορά το κατά πόσο θα επηρεαστεί η σεξουαλική τους ζωή και οι λειτουργίες των αναπαραγωγικών οργάνων μετά τη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης στην περιοχή των βουβώνων. Πρόκειται, ασφαλώς, για μια εύλογη απορία και ανησυχία, δεδομένου ότι από την περιοχή των βουβώνων διέρχεται ο σπερματικός τόνος, αρκετά νεύρα, καθώς και αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία. Επιπλέον, στις περιπτώσεις παραμελημένης λοξής βουβωνοκήλης ενδέχεται να δημιουργηθεί οσχεοκήλη, η οποία από μόνη της εγείρει ανησυχία.

Υπάρχουν στη διεθνή βιβλιογραφία αρκετές μελέτες που αφορούν τη συσχέτιση των κηλών (ιδιαίτερα της βουβωνοκήλης) με τις σεξουαλικές λειτουργίες. Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Central European Journal of Urology, είναι αρκετά αποκαλυπτική για το θέμα.

Η μελέτη

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 47 άνδρες ασθενείς, ηλικίας από 35 έως 57 ετών. Οι 30 εξ αυτών είχαν λοξή βουβωνοκήλη, 4 είχαν ευθεία βουβωνοκήλη και σε 13 ασθενείς συνυπήρχαν τόσο η ευθεία όσο και η λοξή κήλη. Επίσης, 6 ασθενείς έπασχαν από αμφοτερόπλευρη βουβωνοκήλη.

Οι ασθενείς, πριν υποβληθούν σε επέμβαση, αξιολογήθηκαν, με βάση διεθνείς δείκτες, για τη στυτική τους λειτουργία, τη λειτουργία κατά τη διάρκεια της διείσδυσης, τη σεξουαλική επιθυμία, την ικανοποίηση των οργασμών τους και τη γενική τους ικανοποίηση.

Η ίδια αξιολόγηση έλαβε χώρα ένα μήνα μετά την επέμβαση και μία δεύτερη αξιολόγηση μετά την παρέλευση 6 μηνών από την επέμβαση. Τα αποτελέσματα των τριών αξιολογήσεων συγκρίθηκαν στατιστικά και τα συμπεράσματα είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Αποτελέσματα της έρευνας

Πριν την επέμβαση, 40 ασθενείς (85,1%) ανάφεραν σεξουαλικές δυσλειτουργίες σχετιζόμενες με την κήλη. Όλοι αυτοί οι ασθενείς υπέφεραν από πόνο, τοπική πίεση και αισθήματα έντασης. Εννέα από αυτούς αξιολογήθηκαν με ήπια στυτική δυσλειτουργία και 31 ασθενείς με μέτριου βαθμού στυτική δυσλειτουργία. Οι υπόλοιποι επτά ασθενείς δεν υπέφεραν καθόλου από στυτική δυσλειτουργία.

Η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης λειτούργησε ευεργετικά για τη σεξουαλική λειτουργία όλων των ασθενών, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των δύο αξιολογήσεων μετεγχειρητικά. Η βελτίωση αφορά όλους τους δείκτες, με εξαίρεση το δείκτη σεξουαλικής επιθυμίας, ο οποίος δεν αυξήθηκε παρά ελάχιστα.

Συμπέρασμα

Τα συμπτώματα που συνδέονται με τις κήλες της βουβωνικής περιοχής ενδέχεται να οδηγήσουν τον ασθενή σε δυσλειτουργίες και υποβάθμιση της σεξουαλικής του ζωής. Η χειρουργική αποκατάσταση με τη χρήση πλέγματος, όμως, μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική υγεία των ασθενών, βελτίωση η οποία αυξάνει με την πάροδο του χρόνου.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για όποιον πάσχει από βουβωνοκήλη να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάστασή της. Το χειρουργείο αποκατάστασης της κήλης με τη χρήση συνθετικού πλέγματος είναι πλέον μια εύκολη και ασφαλής διαδικασία, που βελτιώνει γενικά την υγεία και τη λειτουργικότητα του ατόμου.

Ετικέτες:
Κατηγορίες: Blog, Βουβωνοκήλη

Σχόλια 3

Θεοδωρος 10/08/2017 17:31

Ενδιαφέρον

Απάντηση

Βασίλης 22/02/2018 14:08

Έκανα επέμβαση βουβωνοκηλης πριν 10 ημέρες με την κλασική μέθοδο της τομής. Μετά από πόσο καιρό μπορεί να αρχίσει η σεξουαλική δραστηριότητα καθώς και η απλή σωματική δραστηριότητα όπως πχ το τρέξιμο;

Απάντηση

    kentrokilis 28/02/2018 11:33

    Αυτές τις ειδικές οδηγίες μπορεί να σας τις δώσει μόνο ο χειρουργός που σας χειρούργησε καθώς είναι και ο μόνος που ξέρει όλες τις λεπτομέρειες της
    επέμβασης.
    Στην λαπαροσκοπική αποκατάσταση λέμε στους ασθενείς μας να επαναλάβουν αυτές τις δραστηριότητες σε 4-5 μέρες.

    Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *