Κιρσοκηλη και ανδρικη υπογονιμοτητα

Κιρσοκήλη ονομάζεται μία κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται διόγκωση των φλεβών γύρω από τον όρχι, οι οποίες ονομάζονται σπερματικές φλέβες. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η κιρσοκήλη εμφανίζεται αριστερά, στη σπερματική φλέβα που καταλήγει στη σύστοιχη νεφρική φλέβα. Εμφανίζεται περίπου στο 15% του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού και μπορεί να επηρεάσει τόσο ενήλικες άνδρες όσο παιδιά κι εφήβους.

Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 7 ετών και η ύπαρξή της έχει διαπιστωθεί στο 6% των παιδιών ηλικίας έως 10 ετών και στο 16% των εφήβων. Υπάρχουν τρεις βαθμοί της πάθησης, ανάλογα με το μέγεθός της.

Συμπτώματα

Η κιρσοκήλη συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία, από τους γονείς ή τον παιδίατρο όταν πρόκειται για παιδί ή από τον ίδιο τον ασθενή ως ένα αίσθημα βάρους στους όρχεις, ήπιος πόνος ή ως μια μάζα που αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος του όσχεου. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα, με αποτέλεσμα η ύπαρξη κιρσοκήλης να ανακαλύπτεται όταν ο άνδρας δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει και καταφύγει στον ειδικό για έλεγχο.

Η σχέση της κιρσοκήλης με την υπογονιμότητα

Έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι το 40% των υπογόνιμων ανδρών πάσχει από κιρσοκήλη, και στο 25% αυτών, αιτία υπογονιμότητάς τους είναι η κιρσοκήλη. Είναι συνεπώς προφανές ότι η πάθηση είναι μία από τις κυριότερες αιτίες για την ανδρική υπογονιμότητα. Η ύπαρξη κιρσοκήλης μειώνει σημαντικά την παραγωγή σπερματοζωαρίων, τον αριθμό τους, την κινητικότητά τους και επηρεάζει τη μορφολογία τους.

Ωστόσο, το είδος της πάθησης που σχετίζεται με την υπογονιμότητα, είναι αυτή, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή με την ψηλάφηση (κλινική εξέταση). Στις περιπτώσεις όπου για τη διάγνωση απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις τα ποσοστά υπογονιμότητας είναι σχετικά μικρά.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Όπως γίνεται εμφανές από τα στοιχεία που παρατίθενται παραπάνω, η κιρσοκήλη είναι μια πάθηση με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης, που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, εφόσον δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί εγκαίρως. Μελέτες έχουν δείξει πως οι ενήλικες που πάσχουν από κιρσοκήλη 1ου και 2ου βαθμού, αφού υποβληθούν σε θεραπεία, εμφανίζουν βελτίωση του σπερματοδιαγράμματος σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%. Στους ασθενείς, όμως, που εμφανίζουν κιρσοκήλη 3ου βαθμού, το ποσοστό πέφτει στο 45 με 50%.

Αντίστοιχα, στα παιδιά και τους εφήβους έχει παρατηρηθεί πως εάν η κιρσοκήλη αφεθεί χωρίς θεραπεία έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υποτροφίας του όρχεως έως και 25%. Επιπλέον, η θεραπεία που γίνεται μετά την ηλικία των 13-14 ετών δεν επιφέρει την επιθυμητή αύξηση του μεγέθους του όρχεως μετεγχειρητικά, καθώς, σε αυτή την ηλικία, ο όρχις έχει ήδη σχηματιστεί.

Συνεπώς, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της κιρσοκήλης, έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της γονιμότητας των ανδρών.

Θεραπεία της κιρσοκήλης

Η θεραπεία της κιρσοκήλης γίνεται χειρουργικά, είναι εύκολη, απλή και χωρίς επιπλοκές. Από όλες δε τις χειρουργικές μεθόδους, η πλέον ενδεδειγμένη θεωρείται η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κιρσοκήλης. Γίνεται με τρεις τομές ελάχιστων χιλιοστών, δεν παρουσιάζει μετεγχειρητικό πόνο, διαρκεί μόλις 10 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία.

Μετά τη λαπαροσκοπική διόρθωση της κιρσοκήλης, βελτιώνεται η ποιότητα και η ποσότητα του σπέρματος, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σπερματοδιάγραμμα που διενεργείται 2 μήνες μετά την επέμβαση.

Κατηγορίες: Blog

Σχόλια 4

Λουκοβίτου Γλυκερία 09/03/2018 03:25

Γειά σας. Θέλω να κάνω μια ερώτηση. Το αγόρι μου στα 10του χρόνια είχε βουβωνοκηλη στους όρχεις και έκανε εγχείρηση. Τώρα στα 26 του ξανά έβγαλε αλλά αυτή την φορά ανάμεσα στο μπούτι και τους ορχεις.(εκεί κάπου που εφαρμόζει το εσώρουχο. Μήπως και καταλάβετε) δεν ξέρω αν πρόκειται για βουβωνοκηλη ή για κυρσοκηλη. Κ φυσικα θα την αφαιρέσει πάλι
Η ερώτηση μου αν θα μπορέσει να γονιμοποίηση όταν θα θέλουμε.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση

  kentrokilis 14/03/2018 10:25

  Η θέση που περιγράφετε είναι της βουβωνοκήλης.
  Η διόρθωσή της, εφόσον γίνει σωστά, δεν έχει σχέση με τη γονιμότητα.

  Απάντηση

alexios salvanos 30/05/2018 11:09

Γεια σας θέλω να μοιραστώ το πρόβλημα μου στα 30 μου έκανα εγχείριση κιρσοκηλης πριν την εγχείριση είχα 4 εκ σπερματοζωάρια μετά την εγχείριση έκανα το τεστ σπέρματος ξανά και ανέβηκαν στα 55 εκ …..μεχρι εδω καλά …..αλλα έκανα ξανά τεστ σπέρματος το 2016 και μου βρέθηκαν μόνο 4. Εκ και ρωτάω υπάρχει περίπτωση να επανέλθει το πρόβλημα της κιρσοκηλης? Και να χρειάζομαι ξανά επέμβαση? Και ποιος είναι ο λόγος που έπεσα ξανά ανησυχώ είμαι 42 τωρα και πρωσπαθω να κανω παιδί με την γυναίκα μου και με έχει επιραιαση πολύ …..σας ευχαριστώ εκ των πρότερον…..

Απάντηση

  kentrokilis 31/05/2018 11:29

  Καλημέρα σας,

  Η κιρσοκήλη είναι μια πάθηση που μπορεί συχνά να επανέλθει (υποτροπιάσει) εάν δεν έχει γίνει σωστά η αρχική επέμβαση.
  Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να επανεμφανιστεί ακόμη κι αν η αρχική επέμβαση ήταν ολόσωστη. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση τα ποσοστά που υποτροπιάζουν είναι πολύ μικρά, 1 – 4%. Στο κέντρο μας, τα τελευτάια 30 σχεδόν χρόνια που εφαρμόζουμε τη συγκεκριμένη μέθοδο, τα ποσοστά υποτροπής είναι λιγότερα από 1%.

  Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της υπογονιμότητας, Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό που ασχολείται με την γονιμότητα των ζευγαριών. Η κιρσοκήλη, εφόσον έχει επανεμφανιστεί, ίσως να μην είναι η μόνη αιτία υπογονιμότητας. Εφόσον καθορίσετε ότι η κιρσοκήλη είναι όντως το αίτιο για την υπογονιμότητα, μπορούμε να δούμε εάν χρειάζεται διόρθωση. Έχετε πάντως υπόψη σας πως το ηλικιακό όριο για τη βελτίωση της γονιμότητας μέσω διόρθωσης της κιρσοκήλης είναι τα 35 έτη. Μετά από αυτή την ηλικία οι πιθανότητες λιγοστεύουν, χωρίς φυσικά να εξαφανίζονται, απλώς είναι πιο δύσκολο.

  Απάντηση

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *