Λαπαροσκοπική Χειρουργική Κήλης

Η κήλη των αθλητών, ή σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών ή αθλητική ηβαλγία ή διάσπαση βουβώνων, είναι μία κατάσταση χρόνιου πόνου στην περιοχή των βουβώνων και εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές και άτομα που ασκούνται τακτικά. Παρά το όνομά της, δεν πρόκειται για πραγματική κήλη αλλά για σύνδρομο χρόνιου πόνου. Η πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, την καλαθοσφαίριση και τους δρομείς ανώμαλου δρόμου.

Σε τι οφείλεται η κήλη των αθλητών;

Τα αίτια για την κήλη των αθλητών ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Η συνηθέστερη αιτία είναι οι έντονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του μηρού, η απότομη επιτάχυνση και επιβράδυνση, οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αθλήματος. Ο τραυματισμός όμως μπορεί να οφείλεται και σε άμεσο χτύπημα (κλωτσιά) κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας.

Το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας ρήξεων ή διατάσεων σε κοιλιακούς μυς, τένοντες και απονευρώσεις. Οι τραυματισμοί αυτοί προκαλούν εξασθένιση του τοιχώματος του βουβωνικού πόρου και χαλάρωση του έξω βουβωνικού στομίου.

Συμπτώματα και Διάγνωση

Η κήλη των αθλητών χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο, οξύ πόνο στην περιοχή της βουβωνικής χώρας και την ηβική σύμφυση. Ορισμένες φορές ο πόνος ενδέχεται να αντανακλά στο όσχεο και το περίνεο.

Αρχικά, ο πόνος ξεκινάει σαν “τράβηγμα” που εμφανίζεται μετά την άσκηση και σταματάει με την ξεκούραση. Προοδευτικά όμως, ο πόνος γίνεται όλο και εντονότερος και ενδέχεται να εμφανίζεται ακόμη και κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων που απαιτούν μετακίνηση, κάμψη του κορμού ή άρση ελαφρών αντικειμένων. Σε αυτή τη φάση ο πόνος γίνεται εντονότερος με το βήχα, το φτέρνισμα ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου στη βουβωνική περιοχή είναι συχνή η συνύπαρξη πολλών παθήσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα της περιοχής, καθιστούν τη διάγνωση της κήλης των αθλητών αρκετά δύσκολη.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διάγνωση αποκλεισμού. Ο ιατρός προχωράει συνήθως σε απεικονιστικές εξετάσεις προκειμένου να αποκλείσει άλλες παθήσεις της βουβωνικής περιοχής με παρόμοια συμπτώματα. Αφού αποκλειστούν άλλες παθήσεις, η λεπτομερής κλινική εξέταση, το ιστορικό του ασθενούς και η εξέλιξη των συμπτωμάτων θα δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνει η σωστή διάγνωση.

Θεραπεία

Σε περιπτώσεις αβέβαιης διάγνωσης όπου δεν έχει εντοπιστεί κάποια εμφανής βλάβη, μπορεί να δοκιμαστεί η συντηρητική αντιμετώπιση. Αποχή από αθλητικές δραστηριότητες και φυσικοθεραπεία που περιλαμβάνει stretching, λειτουργική και αθλητική μάλαξη, παθητική κινητοποίηση, πρόγραμμα ενδυνάμωσης, κρυοθεραπεία, ίσως και βελονισμό, μπορεί να επαρκούν για την επάνοδο του ασθενούς σε αθλητικές δραστηριότητες. Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και βιταμινούχα συμπληρώματα, περιλαμβάνονται επίσης στις μεθόδους συντηρητικής αντιμετώπισης.

Ωστόσο, οφείλουμε να τονίσουμε πως έχει παρατηρηθεί εμπειρικά πως η συντηρητική αντιμετώπιση, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν προσφέρει παρά παροδική ανακούφιση και σύντομα υποτροπιάζει. Συνεπώς, η καλύτερη αντιμετώπιση για τις κήλες των αθλητών είναι η χειρουργική διερεύνηση και αποκατάστασή τους.

Εφόσον ληφθεί η απόφαση για χειρουργική διόρθωση της κήλης των αθλητών, η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με την κλασική μέθοδο είτε λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα έναντι της ανοικτής μεθόδου, καθώς:

  • συνοδεύεται από αισθητά λιγότερο πόνο
  • μειώνει τον χρόνο επανόδου του ασθενούς στην προπόνηση
  • ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις αθλητικές του δραστηριότητες μετά από 4-6 εβδομάδες (ο αντίστοιχος χρόνος μετά από ανοιχτή επέμβαση είναι 3 μήνες, ίσως και περισσότερο)
  • η ενίσχυση της περιοχής με πλέγμα μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής

Το ποσοστό επιτυχούς αντιμετώπισης με τη λαπαροσκοπική μέθοδο αγγίζει ή και ξεπερνά το 98%. Εξαιτίας της δυσκολίας της πάθησης είναι κρίσιμο να γίνει προσεκτικά η επιλογή του χειρουργού που θα κάνει την επέμβαση. Ο ιδανικός χειρουργός πρέπει να έχει εμπειρία στις παθήσεις της βουβωνικής χώρας και να είναι εξειδικευμένος στη λαπαροσκοπική χειρουργική.