Λαπαροσκοπική Χειρουργική Κήλης

Η κιρσοκήλη, παρά το όνομά της, ΔΕΝ είναι κήλη, αλλά διόγκωση των φλεβών γύρω από τον όρχι. Πρόκειται στην ουσία για φλεβική ανεπάρκεια όμοια με αυτή των κιρσών στα πόδια, που δημιουργεί λίμναση αίματος στον όρχι. Σχεδόν πάντοτε εμφανίζεται αριστερά κι αυτό οφείλεται σε ανατομικούς λόγους.

Οι βαλβίδες της φλέβας του όρχεως καταστρέφονται για κάποιο λόγο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η παλινδρόμηση του αίματος στον όρχι.

Εμφανίζεται περίπου στο 15% του συνόλου του ανδρικού πληθυσμού και μπορεί να επηρεάσει τόσο ενήλικες άνδρες όσο παιδιά κι εφήβους. Συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 7 ετών και η ύπαρξή της έχει διαπιστωθεί στο 6% των παιδιών ηλικίας έως 10 ετών και στο 16% των εφήβων. Υπάρχουν τρεις βαθμοί της πάθησης, ανάλογα με το μέγεθός της.

Συμπτώματα

Η κιρσοκήλη συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία, από τους γονείς ή τον παιδίατρο όταν πρόκειται για παιδί ή από τον ίδιο τον ασθενή ως ένα αίσθημα βάρους στους όρχεις, ήπιος πόνος ή ως μια μάζα που αλλάζει το σχήμα και το μέγεθος του όσχεου. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως, δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα, με αποτέλεσμα η ύπαρξη κιρσοκήλης να ανακαλύπτεται όταν ο άνδρας δυσκολεύεται να τεκνοποιήσει και καταφύγει στον ειδικό για έλεγχο.

Σε κάποιους ασθενείς ενδέχεται να εμποδίσει την ομαλή ανάπτυξη του πάσχοντος όρχεως με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η γονιμότητα του σπέρματος.

Ποσοστό περίπου 12% των ανδρών θα εμφανίσουν κιρσοκήλη. Στους υπογόνιμους άνδρες, σε ποσοστό 25%, η αιτία υπογονιμότητάς τους είναι η κιρσοκήλη.

Η σχέση της κιρσοκήλης με την υπογονιμότητα

Έχει διαπιστωθεί από μελέτες ότι το 40% των υπογόνιμων ανδρών πάσχει από κιρσοκήλη, και στο 25% αυτών αιτία υπογονιμότητας είναι η κιρσοκήλη. Είναι συνεπώς προφανές ότι η πάθηση αυτή είναι μία από τις κυριότερες αιτίες για την ανδρική υπογονιμότητα. Η ύπαρξη κιρσοκήλης μειώνει σημαντικά την παραγωγή σπερματοζωαρίων, τον αριθμό τους, την κινητικότητά τους και επηρεάζει τη μορφολογία τους.

Ωστόσο, το είδος της πάθησης που σχετίζεται με την υπογονιμότητα, είναι αυτή, η οποία μπορεί να γίνει αντιληπτή με την ψηλάφηση (κλινική εξέταση). Στις περιπτώσεις όπου για τη διάγνωση απαιτούνται επιπλέον εξετάσεις τα ποσοστά υπογονιμότητας είναι σχετικά μικρά.

Θεραπεία της κιρσοκήλης

Η θεραπεία της κιρσοκήλης είναι χειρουργική, και με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής διόρθωσης είναι απλούστατη. Ο γιατρός λαπαροσκοπικά βρίσκει τη φλέβα του όρχεως μέσα στην κοιλιά, την κλείνει και αυτό είναι όλο. Η διαδικασία διαρκεί 10 λεπτά και ο ασθενής φεύγει από την κλινική σχεδόν αμέσως.

Με τη χειρουργική αντιμετώπιση της κιρσοκήλης βελτιώνεται το σπέρμα και αντιστρέφονται οι βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων.

Διαβάστε περισσότερα για την κιρσοκήλη ΕΔΩ.